Pelgrimage
Ik heb veel gepelgrimeerd in Frankrijk, Portugal en in Spanje. Regelmatig ga ik op pad om weer een deel van een route te lopen, “pour retrouver mon calme et paix intérieur.” Mooier kun je het niet zeggen: om de rust en vrede in mijzelf terug te vinden. Ik dompel me onder in de stilte van de natuur en sluit de cocon waarin ik alleen met mijn gedachten kan zijn. Het spirituele karakter van een pelgrimsroute draagt bij aan de mogelijkheid tot bezinning.
Ik ken geen betere methode om te verstillen en tot rust te komen dan met een rugzak op mijn schouders een route te volgen die over bospaden en smalle landweggetjes tussen de weilanden voert. Frankrijk leent zich hier uitstekend voor. Soms help ik anderen die dat ook willen even op weg.
Wellicht ben je niet zo’n organisatietalent en loopt de zaak bij jou regelmatig in het honderd. Dan is het handig je voor vertrek te buigen over de schoenen die je wilt dragen en hoeveel tijd er nodig is om ze in te lopen. (Misschien organiseer je wel, maar raken die schoenen toch niet ingelopen. Dan hapert er iets anders. Om tijdens de pelgrimage op te kauwen.) Ben je daarentegen een strakke planner dan zou je nu eens kunnen proberen de te lopen route niet in een spreadsheet te vangen. Je gaat tenslotte niet het Amazonegebied in en langs iedere route staan huizen waar je indien nodig kunt aanbellen. (Vind je dat lastig, doe je dat liever niet? Je zou het eens kunnen proberen.) Of misschien ben je iemand die eruit haalt wat erin zit: Hoe spannend het ook is, nu heb je de kans, nu moet het ook gebeuren. Strak van de zenuwen ga je héél veel ervaringen tegemoet. Die zul je ongetwijfeld hebben, maar in deze modus ga je je harnassen waardoor je er niet ontvankelijk voor zult zijn. Het mag naast spannend - ook leuk en prettig zijn.
Al wandelend krijg je volop de kans om niet-alledaagse ervaringen op te doen. Door vooraf veel voor te bereiden schaaf je de hobbels van die ervaringen weg. Daarmee doe je hetzelfde als wat je thuis doet, dat levert weinig extra’s op. Je bent lekker in beweging en daar is niets op tegen, maar meer dan een sportieve vakantie wordt het zo niet. Doe het daarom eens anders: gebruik je gezond verstand, zie verder maar waar je belandt en vertrouw erop dat het goed komt. Is dit een ‘uitdaging’ voor je, dan heb je een mooie hobbel gevonden om te nemen. Een zetje om op weg te kunnen Misschien is het daadwerkelijke gaan voor jou de grootste hobbel. Je wilt graag en je staat open voor wat zich kan aandienen, maar die eerste hobbel is te hoog; het aankomen bij de eerste slaapplaats om vervolgens echt op pad te gaan. Gewoon: het begin. Dat weerhoudt je om bij het online kopen van een treinkaartje op ‘verzend’ te drukken, of je sluit je toch maar aan bij een groep of vraagt een vriend of vriendin om mee te gaan - hoewel alleen lopen de voorkeur had. Het zou jammer zijn wanneer je, eenmaal zover gekomen, zou besluiten toch niet te gaan of met een second best genoegen te nemen. Als je wilt kun je dan even op me leunen: ik kan je een zetje geven door de eerste dagen met je mee te lopen. Daarna nemen we afscheid en vervolgens vervolg je de route op de manier waarvoor je kiest. Dit is mogelijk op de routes in Frankrijk die starten in Tours, Vézelay en Le Puy. Voorafgaand maken we kennis door middel van videobellen of in mijn praktijk in Nederland of in Frankrijk. Traject individuele wandelcoaching Bij het ‘zetje om op weg te kunnen’ maak ik je wegwijs en lopen we de eerste dagen samen op. Van een andere vorm van begeleiding dan hierboven beschreven is geen sprake. Bij een traject wandelcoaching is dit uiteraard wel het geval. Daarom gaat hieraan een intake vooraf in mijn praktijk in Nederland of in Frankrijk. Tijdens deze kennismaking bespreken we jouw hulpvraag, krijg je een beeld van mijn manier van werken en kijken we of we ons voldoende prettig bij elkaar voelen om gedurende een korte periode intensief samen te werken en in elkaars nabijheid te zijn. Een traject wandelcoaching is alleen mogelijk in Frankrijk. Het kan worden gecombineerd met het deels lopen van een pelgrimsroute, maar noodzakelijk is dit niet. Ook de omgeving van mijn praktijk biedt volop mogelijkheden en de beschikbare accommodaties zijn zeer betaalbaar. Lees ook de pagina coaching . Bij een aanvullende verzekering kan mijn begeleiding onder voorwaarden in aanmerking komen voor vergoeding door de zorgverzekeraar. Neem contact op wanneer je hierover vragen hebt of wilt afspreken voor een kennismaking. Adviezen aan de aspirant pelgrim
Toen ik jaren geleden voor de eerste keer vertrok wilde ik alleen maar lopen. Ik had een sterke wens me los te maken van alles wat me vasthield, van het vele moeten dat anderen me oplegden of dat ik mezelf oplegde en ik verlangde naar kalmte - zowel buiten mijn hoofd als daarbinnen. Ik wilde met niets anders bezig zijn dan met de route, eten en drinken voor onderweg en met een slaapplaats. Na al die kilometers is hierin slechts weinig veranderd en wanneer ik onderweg ben koester ik mijn innerlijke stilte en bewaak deze zorgvuldig. Een pelgrimage of langeafstandswandeling kan je meer brengen dan alleen jouw “calme et paix.” Je kunt het net zo leerzaam maken als je zelf wilt door de ervaringen van onderweg al dan niet te ondergaan. Wanneer je besluit te gaan lopen ben je in feite al vertrokken vanaf het moment dat je je gaat bezighouden met de voorbereiding. Voor de mate hiervan kun je heel goed jouw dagelijks handelen als basis nemen. Enkele voorbeelden:
Wel doen Verheug je, ben benieuwd zorg voor de juiste kleding, schoeisel en materialen (ik kan je desgewenst een paklijst sturen) - loop in beginsel alleen - informeer je over route en wandelperiode - zorg voor een overzicht met overnachtingsadressen - schaf een credential (pelgrimspaspoort) aan - laat ‘moeten’ thuis. Verder niets, alleen maar lopen.
Niet doen Deelnemen aan een pelgrimagevoorbereidings- dag/-weekend/-week (ja, ze bestaan echt) meer dan 1 slaapplaats reserveren de terugreis strak plannen oeverloos surfen op pelgrimssites en je zoveel mogelijk inlezen (je verplichten tot) bloggen of tot een andere vorm van regelmatig contact power bank meenemen - pepperspray kopen (heb je echt niet nodig.)
MASSAGE & MASSAGETHERAI E
Pelgrimage
Ik ken geen betere methode om te verstillen en tot rust te komen dan met een rugzak op mijn schouders een route te volgen die over bospaden en smalle landweggetjes tussen de weilanden voert. Frankrijk leent zich daar uitstekend voor. Soms help ik anderen die dat ook willen even op weg.
Ik heb veel gepelgrimeerd in Frankrijk, Portugal en in Spanje. Regelmatig ga ik op pad om weer een deel van een route te lopen, “pour retrouver mon calme et paix intérieur.” Mooier kun je het niet zeggen: om de rust en vrede in mijzelf terug te vinden. Ik dompel me onder in de stilte van de natuur en sluit de cocon waarin ik alleen met mijn gedachten kan zijn. Het spirituele karakter van een pelgrimsroute draagt bij aan de mogelijkheid tot bezinning. Toen ik jaren geleden voor de eerste keer vertrok wilde ik alleen maar lopen. Ik had een sterke wens me los te maken van alles wat me vasthield, van het vele moeten dat anderen me oplegden of dat ik mezelf oplegde en ik verlangde naar kalmte - zowel buiten mijn hoofd als daarbinnen. Ik wilde met niets anders bezig zijn dan met de route, eten en drinken voor onderweg en met een slaapplaats. Na al die kilometers is hierin slechts weinig veranderd en wanneer ik onderweg ben koester ik mijn innerlijke stilte en bewaak deze zorgvuldig. Een pelgrimage of langeafstandswandeling kan je meer brengen dan alleen jouw “calme et paix.” Je kunt het net zo leerzaam maken als je zelf wilt door de ervaringen van onderweg al dan niet te ondergaan. Wanneer je besluit te gaan lopen ben je in feite al vertrokken vanaf het moment dat je je gaat bezighouden met de voorbereiding. Voor de mate hiervan kun je heel goed jouw dagelijks handelen als basis nemen. Enkele voorbeelden:
Al wandelend krijg je volop de kans om niet- alledaagse ervaringen op te doen. Door vooraf veel voor te bereiden schaaf je de hobbels van die ervaringen weg. Daarmee doe je hetzelfde als wat je thuis doet, dat levert weinig extra’s op. Je bent lekker in beweging en daar is niets op tegen, maar meer dan een sportieve vakantie wordt het zo niet. Doe het daarom eens anders: gebruik je gezond verstand, zie verder maar waar je belandt en vertrouw erop dat het goed komt. Is dit een ‘uitdaging’ voor je, dan heb je een mooie hobbel gevonden om te nemen. Een zetje om op weg te kunnen Misschien is het daadwerkelijke gaan voor jou de grootste hobbel. Je wilt graag en je staat open voor wat zich kan aandienen, maar die eerste hobbel is te hoog; het aankomen bij de eerste slaapplaats om vervolgens echt op pad te gaan. Gewoon: het begin. Dat weerhoudt je om bij het online kopen van een treinkaartje op ‘verzend’ te drukken, of je sluit je toch maar aan bij een groep of vraagt een vriend of vriendin om mee te gaan - hoewel alleen lopen de voorkeur had. Het zou jammer zijn wanneer je, eenmaal zover gekomen, zou besluiten toch niet te gaan of met een second best genoegen te nemen. Als je wilt kun je dan even op me leunen: ik kan je een zetje geven door de eerste dagen met je mee te lopen. Daarna nemen we afscheid en vervolgens vervolg je de route op de manier waarvoor je kiest. Dit is mogelijk op de routes in Frankrijk die starten in Tours, Vézelay en Le Puy. Voorafgaand maken we kennis door middel van videobellen of in mijn praktijk in Nederland of in Frankrijk. Traject individuele wandelcoaching Bij het ‘zetje om op weg te kunnen’ maak ik je wegwijs en lopen we de eerste dagen samen op. Van een andere vorm van begeleiding dan hierboven beschreven is geen sprake. Bij een traject wandelcoaching is dit uiteraard wel het geval. Daarom gaat hieraan een intake vooraf in mijn praktijk in Nederland of in Frankrijk. Tijdens deze kennismaking bespreken we jouw hulpvraag, krijg je een beeld van mijn manier van werken en kijken we of we ons voldoende prettig bij elkaar voelen om gedurende een korte periode intensief samen te werken en in elkaars nabijheid te zijn. Een traject wandelcoaching is alleen mogelijk in Frankrijk. Het kan worden gecombineerd met het deels lopen van een pelgrimsroute, maar noodzakelijk is dit niet. Ook de omgeving van mijn praktijk biedt volop mogelijkheden en de beschikbare accommodaties zijn zeer betaalbaar. Lees ook de pagina coaching . Bij een aanvullende verzekering kan mijn begeleiding onder voorwaarden in aanmerking komen voor vergoeding door de zorgverzekeraar. Neem contact op wanneer je hierover vragen hebt of wilt afspreken voor een kennismaking. Adviezen aan de aspirant pelgrim
Niet doen Deelnemen aan een pelgrimagevoorbereidingsdag/ -weekend/-week (ja, ze bestaan echt) meer dan 1 slaapplaats reserveren de terugreis strak plannen oeverloos surfen op pelgrimssites en je zoveel mogelijk inlezen (je verplichten tot) bloggen of tot een andere vorm van regelmatig contact power bank meenemen - pepperspray kopen (heb je echt niet nodig.)
Wel doen Verheug je, ben benieuwd zorg voor de juiste kleding, schoeisel en materialen (ik kan je desgewenst een paklijst sturen) - loop in beginsel alleen - informeer je over route en wandelperiode - zorg voor een overzicht met overnachtingsadressen - schaf een pelgrimspaspoort (credential) aan - laat ‘moeten’ thuis. Verder niets, alleen maar lopen.
Wellicht ben je niet zo’n organisatietalent en loopt de zaak bij jou regelmatig in het honderd. Dan is het handig je voor vertrek te buigen over de schoenen die je wilt dragen en hoeveel tijd er nodig is om ze in te lopen. (Misschien organiseer je wel, maar raken die schoenen toch niet ingelopen. Dan hapert er iets anders. Om tijdens de pelgrimage op te kauwen.) Ben je daarentegen een strakke planner dan zou je nu eens kunnen proberen de te lopen route niet in een spreadsheet te vangen. Je gaat tenslotte niet het Amazonegebied in en langs iedere route staan huizen waar je indien nodig kunt aanbellen. (Vind je dat lastig, doe je dat liever niet? Je zou het eens kunnen proberen.) Of misschien ben je iemand die eruit haalt wat erin zit: Hoe spannend het ook is, nu heb je de kans, nu moet het ook gebeuren. Strak van de zenuwen ga je héél veel ervaringen tegemoet. Die zul je ongetwijfeld hebben, maar in deze modus ga je je harnassen waardoor je er niet ontvankelijk voor zult zijn. Het mag naast spannend - ook leuk en prettig zijn.